söndag 9 december 2012

andra advent

Nu klingar sång i natten, nu är lucia här. Det ljuder ut i rummet som sång från änglars kör.

Redan andra advent. Tiden går alldeles för snabbt. Som jag skrev i mitt förra inlägg så väntar vi oväder i dag med snö och blåst. Även idag tänkte jag bjuda på lite smakprov från den hedniska julen. Håll till godo:

Vintersolståndet har firats i tusentals år över hela Europa, och har hållits som årets heligaste tidpunkt på många ställen ända sedan stenåldern.Så när kyrkan ville värva medlemmar gjorde man enligt gammal beprövad sed - man tog över seder och bruk från de föregående religionerna. Och den heligaste tidpunkten måste förstås ersättas med något riktigt häftigt - så man högg till med Jesus födelsedag. Att det sedan var flera månader fel var inte så viktigt.
Det är faktiskt helt otänkbart att Jesus skulle vara född kring jul, eftersom skattskrivningen vid den tiden skedde vid helt andra tidpunkter.Modern forskning visar snarare att Jesus skulle vara född kring påsk, fem år tidigare än vad vi beräknat.  ( så vi skulle egentligen ha år 2017 nu) Om vi nu ska gå efter Kristi födelse som en fast punk. Så att fira Jesu födelse vid jultid är bara en förevändning för att annektera den största högtiden i Europa - Vintersolståndet.
Texten är hämtad från Carl Johan Rehbinders tantrikblogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar