söndag 16 december 2012

Tredje advent

Nu strålar det från bordet av tre små tända ljus, och dofterna från köket bjuder julen till vårt hus.

Jaha tredje advent ja och snön den smälter så sakta här utanför. Jag hade hoppats på en vit jul men just nu ser det dystert ut. Idag ska vi i alla fall ta en fika på stan med goda vänner för att sedan besöka julmarknaden på slottsgården. I kväll blir det basgympa på Friskis och svettis. Traditionsenligt det här året bjuder jag nu på lite mer info om hednisk jul. Håll till godo:

Ska man vara riktigt noga så är just datumet den 25 december något som kyrkan snodde från flera populära religioner kring medelhavet. Perserna firade Mithras födelsedag. Grekerna firade Baccus. Egyptierna ansåg att det var Osiris födelsedag. Romarna firade också sina saturnalier veckan före den 25 december. Men makthavare inom den kristna kyrkan ville inte ha konkurrens så därför dräpte man en massa Mithrasdyrkare och så annekterade man födelsedagen och gjorde den till jesu födelsedag i stället. Praktiskt!!

Julen finns inte omnämd i Biblen, inte i nya testamentet - det kristna julfirandet infördes av kyrkan under 300 talet som ett derivat av hedniska riter. Faktum är att vissa grenar av kristendomen helt har bannlyst julfirandet som något okristligt och hedniskt. Det vore alltså mer ärligt av de kristna att erkänna att de varje år deltar i icke kristna hedniska riter snarare än att påstå att det är en kristen högtid - vilket det alltså inte är.
Texten är hämtad från Johan Rehbinders tantrablogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar