söndag 23 december 2012

Fjärde advent - dan före dan

Nu är det nära. Bara knappt en halv dag kvar innan den stora dagen - julafton. Idag har jag varit och inhandlat julblommor samt de sista små julklapparna. Så nu blir det lite aktiviteter inomhus för de har varnat för oväder nu i eftermiddag. Så det blir en eftermiddag i köket med risgrynsgrötskokning, saffranskaka bakning, saffranslängdsbakning och köttbullsstekning. Här nedan kommer den sista adventsbilden samt lite mer om den hedniska julen.

Om man tittar lite närmare, hur ser ett julfirande ut i en svensk familj idag? Vi träffas hela familjer, äter och dricker gott och ger varandra presenter. Vad har det med jesus att göra? Ingenting! Däremot påminner julfirandet starkt om  de seder och bruk som förelåg långt före kristendomens destruktiva intåg i norden. Redan från romartiden (Alltså långt före vikingatiden ) finns nedskrivet hur  nordmännen samlades och festade och drack jul som det hette. De åt och skålade och skrålade - "jul jul jul"

I praktiken är alla ursprungliga seder som har med julen att göra kopplade till det hedniska. Julgranen, blomsterkransen på dörren, hängande av mistel i taket, utbytande av julgåvor, och mycket annat. Julgrisen är förstås en hyllning till Frejs galt Gyllenborst. Grisar har man offrat till gudamakterna och ätit kring jul i tusentals år. Vi ställer in halmbockar under granen, symboliserande Tors bockar Tanngrissner och Tanngjostnir. Och så ställer vi ut gröt till tomtar och småfolk. Hur kristet är det?
Texten är hämtad från Carl Johan Rehbinders tantrablogg

God hednisk jul på er alla!!!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar